Профілактика грипу та ГРВІ
З настанням холодів все більше людей звертається до лікарів з ознаками застуди, яка частіше викликається різноманітними вірусами. Симптоми, які викликаються цими збудниками дуже схожі, тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ).
Особливе місце серед ГРВІ належить грипу. Грип справедливо називають королем інфекцій, беручи до уваги його повсюдне поширення, щорічні спалахи, епідемії, негативні соціально-економічні наслідки, несприятливий вплив на конкретну людину і суспільство в цілому. Все це робить актуальним проведення своєчасних профілактичних заходів спрямованих на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм людини. На даний час основними засобами профілактики ГРВІ є вакцинація, застосування противірусних препаратів, проведення режимних заходів.
Медики вважають, що найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. Та якщо дотримуватися простих правил, навіть без вакцини шанси вберегтися від захворювання виростають в рази.
Тож, МОЗ дає кілька порад, які допоможуть уникнути зараження грипом у період епідемії
1. Уникайте близького контакту
Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.
2. Захворіли — лишайтеся вдома
Якщо можливо, візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.
3. Прикривайте ніс та рот
Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою ніс та рот — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
4. Мийте руки
Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
5. Намагайтеся не торкатися обличчя
Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів, тож торкаючись ними обличчя, ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.
6. Привчіть себе до корисних звичок
Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте, щоб сон був достатнім, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.
7. У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів
М’ясні та молочні продукти вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Перевагу необхідно надавати морепродуктам та нежирним сортам м’яса (курятині, яловичині). При цьому важливу роль відіграють рослинні масла, які містять поліненасичені жирні кислоти – оливкове, горіхове, риб’ячий жир.
Рекомендують пити до 2 літрів рідини на день, вживати вітамінні напої: відвари з шипшини, калини, сухофруктів, морси, чай з лимоном та імбирем.
Необхідно виключити з раціону харчування солодощі, продукти з великою кількістю вуглеводів, консервантів, жирів.
Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
|